×
Contact E-mail

“De combinatie van het brandweer vak en de technische werkzaamheden is perfect voor mij”

Roger Ticheler, Brandwacht in Opleiding, vertelt over hoe hij het eerste jaar werken en leren bij Sitech Fire Brigade & Security heeft ervaren.

“Via mijn buurman, die ook werkzaam is bij de brandweer van Sitech, kwam ik voor het eerst in contact met Sitech Fire Brigade & Security. Interesse voor het brandweervak had ik al, want ik was net gestart met de manschap opleiding bij de vrijwillige Brandweer in Montfort. Verder werkte ik al 22 jaar in de automotive branche, techniek is mij dus niet vreemd.”

“Ik kreeg de kans om van mijn hobby mijn werk te maken”

“Bij mijn eerste bezoek aan het Chemelot terrein en de kazerne was ik gelijk verkocht. Op het terrein van Chemelot is alles groter en complexer. Het materiaal, de inzet en de taken zijn niet te vergelijken met de vrijwillige brandweer. Daarnaast voert de brandweer op Chemelot onderhouds- en controlewerkzaamheden uit op werktuigkundig gebied. Bij Sitech kan ik het brandweervak en technische werkzaamheden combineren, dat is perfect voor mij. Ik twijfelde geen seconde toen ik mij aanmeldde voor de opleiding. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om van zijn hobby zijn werk te maken.”

“Als brandwacht moet je niet alleen vakbekwaam worden maar ook blijven”

“Als Brandwacht in opleiding start je de eerste negen maanden met de brandweer-gerelateerde opleidingen, zoals Brandweerchauffeur, Pompbediener en OGS (Ongeval, Gevaarlijke Stoffen). Zeker in deze trainingsperiode komt er veel op je af. Maar met de goede begeleiding door collega’s en de hulp en ondersteuning van de afdeling Vakbekwaam ben ik er goed doorheen gekomen.

Ik heb tot zover alle brandweer-gerelateerde opleidingen afgerond, wat nu nog rest is het aftesten. Bij dit laatste examen moet ik laten zien dat ik de blusvoorzieningen in de verschillende fabrieken weet en dat ik alle voertuigen beheers. Samen met mijn mentor oefen ik hier nu voor."

“Eerst de klappen van de zweep kennen”

Na het aftesten ben ik wat betreft opleidingen voorlopig klaar. Wel ga ik nog technische opleidingen volgen zoals Flensmonteur en Asbestsanering. Dit betekent trouwens niet dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn. Je kunt binnen de organisatie verder groeien naar Allrounder en dan Bevelvoerder. Die kant wil ik ook wel op, maar eerst de klappen van de zweep leren. Bij dit beroep moet je continue bezig moet zijn met het vak. Je moet er 110% voor gaan en jezelf steeds willen verbeteren.”

“Als er geen calamiteiten zijn, is het verschil tussen rangen en functies nauwelijks merkbaar”

Bij de brandweer heerst een duidelijke hiërarchie. Aan het aantal strepen of balken is te zien welke rang en functie iemand bekleedt. Bij de bluskleding is dit te zien aan een gekleurde schouderflap op het blus pak. Dit is heel belangrijk want het verschaft duidelijkheid bij calamiteiten. Maar als wij allemaal ons kazernetenue aan hebben merk je die verschillen niet meer zo. Er heerst een fijne sfeer en het teamgevoel is alom aanwezig. Je kunt bij iedereen terecht als je vragen hebt. Je kunt bij je leidinggevende en ook bij de directie zo binnenlopen, dat maakt werken bij Sitech Fire Brigade & Security heel prettig, zeker als nieuweling.

Wil je meer weten over werken bij Sitech Fire Brigade & Security?

Bekijk de vacature

Raak geïnspireerd door de verhalen van onze mensen

Do you want to learn how to maximize with Sitech?

Discover our Internships

For questions contact Josien Starink

josien.starink@sitech.nl     +31 (0)46 476 60 66

Deel deze pagina